Czemu należałoby jeść ryby oraz które wybrać?

Ryby, obok mięsa, warzyw oraz zbóż stanowią ważki składnik diety człowieka. W zależności od czasu oraz miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być rozmaity. Dzisiaj, w naszym kraju ryby jada się nawet parę razy w tygodniu pod rozmaitymi postaciami. Może to być szablonowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, niemniej jednak także ryba pieczona, grillowana, przygotowywana na parze. Inne potrawy rybne, to popularne potrawy ze śledzi solonych, których jest co bynajmniej tyle odmian, ile regionów.

Właściwie każda figura, jaka w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Dużo jada się sałatek śledziowych, a w pewnych sytuacjach świeże, smażone śledzie. Renomą cieszą się także ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po wykwintnego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeżeli chcesz kupić je w dobre cenie, bez żadnych zahamowań wpadnij na hurtownia ryb. Niestety ryby nie należą do towarów tanich, przede wszystkim ryby przyjaźniejszych odmian.

Kiedyś atrakcyjny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą właściwie drogą. Najtańsze są rodzime płotki i sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Zawodowcy dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, bowiem są one sztucznie hodowane oraz, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze właściwie karmione. U co wrażliwszych kontrahentów zjedzenie mięsa pangi powoduje odczyn alergiczny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić