Dieta bezglutenowa: Zrozum, jak przestrzegać jej w swojej diecie

Jedzenie żywności bezglutenowej z dnia na dzień stało się bardziej popularne. Szczególnie dla osób nietolerujących tej substancji – zwanych celiakami – to ograniczenie dietetyczne jest niezbędne, aby utrzymać organizm w ochronie i z dala od alergii i chorób. Jednak uwaga, każda zmiana w diecie wymaga świadomości i konkretnych wskazówek specjalistów: dla osób, które stosują te produkty tylko w celu utraty wagi, na przykład, brak tego białka roślinnego może generować efekty sprzeczne z pożądaną utratą wagi, czyli przyrost masy ciała.

Gluten gromadzi się w ścianach jelita

Ogólnie rzecz biorąc, gluten jest białkiem o niskiej wartości biologicznej, szeroko występującym w żywności, takiej jak owies, żyto, jęczmień i pszenica. Substancję tę przyszło usunąć z diet odchudzających – zrozum różnice – ponieważ gromadzi się ona w ścianach jelita, co powoduje stan zapalny w komórkach organizmu, a w konsekwencji wzrost masy ciała. kliknij po więcej

Obecność glutenu może wywołać reakcję immunologiczną, która uszkadza struktury jelita cienkiego odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Z tymi naruszonymi strukturami nie ma wchłaniania składników odżywczych, które są odrzucane przez organizm i prowadzą do ważnych niedoborów żywieniowych.

Zdarzają się również przypadki, w których eliminacja glutenu powoduje znaczną poprawę problemów skórnych, trądziku, oprócz zaburzeń takich jak bezsenność, a nawet migrenowe bóle głowy. Osoby te nie mają naruszonego jelita jak w celiakii, ale gwałtownie twierdzą, że życie zmieniło się po zastosowaniu diety bezglutenowej.

Przypadki te otrzymują nazwę “nieceliakalna wrażliwość na gluten”, ujawnia specjalista, ostrzegając jednak o znaczeniu przestrzegania planu dietetycznego, któremu towarzyszy specjalista w tej dziedzinie: Wszystko zaczyna się tak: ‘Jeśli moja przyjaciółka schudła dużo dzięki wyeliminowaniu glutenu ze swojej diety, to ja też zamierzam go wyeliminować! Samodzielne wycofanie glutenu z diety może być skomplikowane, niewygodne i kosztowne, dlatego wiele osób nie może stosować takiej diety przez dłuższy czas.

Dlatego, gdy mówimy o diecie bezglutenowej, nie oznacza to tylko zmiany jedzenia. Zainwestuj w zdrowszą dietę, dzięki czemu ograniczysz spożycie przetworzonej żywności i zaczniesz naturalnie zmniejszać spożycie białka. Aby rozpocząć bezpieczną dietę bezglutenową, zastosuj się do poniższych wskazówek.

Zalecenia dotyczące przestrzegania diety bezglutenowej

Skonsultuj się z profesjonalistą: jeśli podejrzewasz, że masz jakąkolwiek wrażliwość na gluten, powinieneś skonsultować się ze specjalistą. Specjalista będzie wiedział, jakie badania wykonać, aby określić, co masz. Czasami, on lub ona może zasugerować zmniejszenie spożycia glutenu, ale nie eliminując wszystkie źródła ziarna całkowicie. Dietetyk może również stworzyć plany żywieniowe z określonymi okresami, aby sprawdzić, jak długo powinieneś być bez tego składnika w diecie.

Opcja dla całych pokarmów: Jeśli dieta bezglutenowa jest dla Ciebie zalecana, daj pierwszeństwo całym pokarmom, które są naturalnie bezglutenowe, takie jak fasola, nasiona, orzechy w ich naturalnej formie, świeże jaja, świeże mięsa itp.

  1. Zwróć uwagę na kalorie: Nawet jeśli wybierzesz produkty bez tłuszczu bez glutenu, zwróć uwagę na ilość kalorii: “Ze względu na brak włókien, jesz więcej i spożywasz dwa razy więcej kalorii, co oznacza przyrost masy ciała na pewno”, ostrzega specjalista.
  2. Zapewnij błonnik w swojej diecie: dodaj do swojej diety bezglutenowe ziarna, aby zagwarantować sobie dzienną ilość błonnika, takie jak quinoa, siemię lniane, amarantus itp.
  3. Weź multiwitaminę: Ponieważ diety bezglutenowe mogą mieć mniej składników odżywczych, weź multiwitaminę, aby uzupełnić to, czego może brakować.

Dieta bezglutenowa stała się w ostatnich latach popularna ze względu na obiecującą utratę wagi połączoną z dobrym samopoczuciem. Gluten jest białkiem obecnym w zbożach, a w naszej diecie spożywany jest głównie poprzez chleb, makaron i ciasta. Gluten nie jest niezbędny dla organizmu i można go zastąpić, pod warunkiem, że odbywa się to pod okiem pracownika służby zdrowia.

Według specjalisty, nietolerancja glutenu może objawiać się jako celiakia (CD), nieceliakalna wrażliwość na gluten oraz alergia na pszenicę. Celiakia, będąca najpoważniejszą manifestacją problemu, obejmuje takie objawy jak m.in. anemia, opryszczkowe zapalenie skóry (zmiany skórne o charakterze pęcherzykowym), zmiany w jamie ustnej, zmęczenie, mrowienie dłoni i stóp, zmiany nastroju oraz bóle stawów.

Jak poznać, czy mam nietolerancję glutenu?

Ogólnie rzecz biorąc, badania krwi są wykorzystywane do pomiaru odpowiedzi pacjenta na kontrolowane poziomy glutenu. Najczęściej stosuje się przeciwciało antytransglutaminazowe, przeciwciało antyendomysialne, przeciwciało antygliadynowe oraz badania molekularne DQ 2 i DQ 8.

Korzyści wynikające z diety bezglutenowej

Slice of bread with Gluten text – Gluten Free diet concept

Dla osób, które mają nietolerancję glutenu, usunięcie go z diety przynosi kilka korzyści, takich jak:

  1. Poprawia poziom energii;

  2. Promuje zdrową utratę wagi
  3. Eliminuje obrzęki
  4. Zmniejsza rutynowe bóle głowy
  5. Zmniejsza depresję
  6. Korzyści dla zdrowia skóry
  7. Zmniejsza wypadanie włosów.
ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić